Sådan gør du
- Kom vand og gær i en skål og rør, til gæren er opløst.
- Kom rugkerner, revet gulerod, fuldkornsmel, fint hvedemel og salt i, og ælt dejen til den er samlet og slipper skålens kanter. Ca. 10-12 minutter på røremaskine. Vær opmærksom på, at dejen ikke bliver for varm under æltning. Er det tilfældet, så hold en pause undervejs, så dejens temperatur kan falde lidt – hvis dejen bliver mere end 30-31 grader, svækker det gærcellerne.
- Kom dejen i en skål smurt med olie, og lad dejen stå ved stuetemperatur i 30-45 minutter, så gærcellerne kommer i gang med at hæve dejen. Stil så dejen i køleskabet til dagen efter.
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft med en bageplade i. Lad den varme godt op.
- Kom vand i et glas eller skål og form bollerne med en ske. Placer bollerne på et stykke bagepapir.
- Før bollerne ind på den varme bageplade i ovnen, og bag dem i ca. 12-15 minutter, til godt gyldne.
- Lad de koldhævede fuldkornsboller afkøle på en rist og nyd.
Et godt tip: At bage med fuldkorn betyder, at du får bagværk fyldt med smag og fibre. Der er dog flere ting, men kan lære når man skal bage fuldkornsbrød og -boller. Derfor kan du blive endnu klogere på fuldkornsbagværk i vores bageskole.