Sådan gør du
Pitabrød (dag 1)
-
Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst.
-
Kom mel og salt i dejen og ælt til dejen er glat og smidig. Dejen er nemmest og hurtigst at ælte på en røremaskine, men det kan lade sig gøre i hånden, da det er en ret fast dej.
-
Kom dejen i en beholder smurt med olie, og dæk med tilhørende låg eller fugtigt klæde.
-
Lad dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 1 time, og sæt den derefter på køl til næste dag.
Pitabrød (dag 2)
-
Tænd ovnen på 250°C varmeluft og lad en bageplade blive i ovnen. Hvis du har en bagesten, er den også god til at bage pitabrød på.
-
Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i portioner af 100 g.
-
Form hver dejklump til en bolle. Lad dem hvile utildækket i 20-30 minutter på køkkenbordet.
-
Rul hver dejklump ud til et fladt pitabrød og læg straks pitabrødene i ovnen på den varme bageplade. Sørg for at den er drysset med lidt mel.
-
Lad pitabrødet bage i få minutter til de popper op.
-
Du skal bage pitabrødene med det samme, når du har rullet dem ud, da de ellers når at klistre sammen inden i, og derfor har svært ved at poppe.
Kyllingedunser
-
Rør kødet sejt med salt. Tilsæt ægget og dernæst havregryn og peber.
-
Pil løget og riv løg og gulerødder.
-
Halver chilien, skrab kernerne ud og hak den fint. Rør løg, gulerødder, chili og presset hvidløg i farsen sammen med mælk.
-
Lad farsen hvile på køl i ca. en halv time.
-
Form frikadellerne ved at dyppe en teske i et glas vand, tag lidt fars op med skeen og form det til en lille oval kugle i håndfladen.
-
Varm olien på en slip-let-pande og steg frikadellerne sprøde og gyldne.
Salat
-
Skræl gulerødderne og skær i tynde stave eller riv dem på et rivejern. Skær agurk og peberfrugt i små tern.
Dressing
-
Pres hvidløget og rør sammen med yoghurt, salt og hakket basilikum.
-
Server de lækre frikadeller i hjemmelavede fuldkornspita sammen med en masse fintsnittet grønt og dressing.
Klimavenlige opskrifter fra Fuldkornspartnerskabet
Vi har udviklet en række opskrifter, der er gjort klimavenlige, ved at de indeholder mange grøntsager og kornprodukter, som har et lavt CO2-aftryk i forhold til kød, særligt oksekød. Alle fødevarer er desuden udvalgt efter at have et for fødevarekategorien lavt CO2-aftryk, som Concito har udregnet i rapporten ”Klimavenlige madvaner”.
Alle opskrifterne er fuldkornslogomærkede og lever op til kravene i Nøglehulsmærkningen. Opskrifterne er fulde af grøntsager og fuldkorn samt baseret på planterigets fedtstoffer. Vi har reduceret mængden af kød (80-100 g pr. person) og erstattet med kylling, fisk eller gjort opskriften helt vegetarisk.
Vi har tilstræbt at begrænse madspild, ved at angive passende portioner (til fire voksne). Overordnet set anbefaler vi, at du ikke laver mere mad end du skal bruge. Har du evt. rester, så brug dem gerne dagen efter.
Opskrifterne er udviklet til sensommeren/efteråret med fokus på frugt og grønt i sæson, idet frilandsgrøntsager og lokalt producerede grøntsager og frugter generelt er bedst for klimaet. Ønsker du at lave opskrifterne uden for sæson, kan du med fordel udskifte de friske grøntsager med danske grøntsager fra frost eller grøntsager, som er produceret i et land tæt på.
Opskrifterne er udviklet sammen med Fuldkornspartnerskabets samarbejdspartnere.