Sådan gør du
Berliner
- Lun mælken i en gryde og hæld halvdelen op i en skål sammen med gæret og lad det stå, mens gæren aktiveres.
- Resten af mælken sættes tilbage på kogepladen og varmes med sukkeret og smørret.
- Sigt mel, salt og muskatnød i en stor skål, riv citron- og limeskallen ned i.
- Kom æggeblommerne, citron/limesaften og hyldeblomstsaft ned til melet og rør rundt.
- Hæld herefter mælke/smørblandingen ned i og rør igen.
- Bland til sidst gæren i, og rør dejen sammen.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord og ælt dejen ind mod midten nogle gange, og stil den til hævning i en time i en ren skål beklædt med film og et viskestykke – gerne et varmt sted.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til ca. 2-2,5 cm. tykkelse.
- Stik 12-15 berlinere ud med en rund udstikker (gerne en 7-8 cm i diameter) og lad dem efterhæve i 30 minutter på en bageplade.
- Varm imens olien op til ca. 170°C.
- Berlinerne skal koges over flere omgange – max 3 ad gangen i ca. 3-4 minutter.
Pistaciesukker
- Kom hvidt sukker op i en skål.
- Blend pistacienødderne helt fint og vend dem i sukkeret.
- Vend de færdigkogte berlinerne i pistaciesukkeret og lad dem køle af.
Citroncurd
- Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter.
- Kom citronsaft, revet citronskal fra en enkelt citron og halvdelen af sukkeret op i en gryde, og bring det i kog.
- Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps.
- Kom den varme citronlage op i æggemassen, og rør sammen.
- Kom det tilbage i gryden, og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme, til det tykner.
- Tilsæt den udblødte og afdryppede husblas og bagefter det kolde smør, og rør det ud i massen.
- Stil citroncremen på køl og lad den køle helt ned.
- Hæld bagefter curden på sprøjtepose – evt. med en indføringstylle.
Saltet marengs
- Smelt sukker og æggehvider over et vandbad til sukkeret er opløst.
- Hæld massen op i en røremaskine og pisk den til en sej marengs – massen skal piskes helt kold.
- Tilsæt lidt salt, og pisk den glat og lækker.
- Hæld marengsen på sprøjtepose med en aflang tylle.
Samling
- Sprøjt forsigtigt lidt citroncurd i hver berliner – enten ved hjælp af en indføringstylle eller ved at klippe et skråt hul i sprøjteposen.
- Dæk over hullet med saltet marengs, som du sprøjter ud i et fint mønster.