Rugbrød er allemandsspise i Danmark. Vi spiser det til morgenmad, frokost og nogle gange endda også til aftensmad. Faktisk er der mange i dag, der kaster sig ud i at bage rugbrød selv – og det er vi helt vilde med. For os rugbrødselskere er der ikke noget bedre end smagen af en skive lunt, friskbagt rugbrød.
Bag rugbrød selv, og få de bedste tips herunder til, hvordan du kommer i gang med at bage dit eget rugbrød.
Hvad er værd at vide, når man skal kaste sig ud i at bage rugbrød selv? Opskrifter på rugbrød kan der være mange af, men når du laver dit eget rugbrød, skal du normalt kun bruge fire ingredienser – nemlig rugmel, vand, salt og hævemiddel i form af gær eller surdej. Og masser af tålmodighed. Det tager nemlig tid at lave et godt rugbrød. Bagetiden for rugbrød er ret lang sammenlignet med andre brødformer.
I forhold til hævning skal du modsat være opmærksom på, at din rugbrødsdej ikke hæver for længe. Hvis det sker, kan midten af brødet blive for blød, mens skorpen bliver for hård. For at undgå det, er et godt tip at holde øje med din rugbrødsdej, når den hæver. Fyld rugbrødsformen op med godt 1/3 del dej. Når den er hævet 2/3 del op, er brødet klar til at blive bagt.
Surdej giver den perfekte syre til rugbrødet, så hvorfor ikke bage hjemmelavet rugbrød med din surdej? Skal du bage rugbrød med surdej, er et godt tip at fodre din surdej med rugmel i stedet for hvedemel. Rugmel er nemlig med til at booste og give hurtig liv til din surdej.
Når du skal bage rugbrød, så har det netop stor betydning, om du bager med surdej. Surdej er med til at sikre den skærefaste skive, og at rugbrødet ikke vil falde sammen og blive klægt. Hvis man ikke bruger surdej i rugbrødet, kan det medføre, at krummen vil hænge fast på kniven, fordi melet ikke er syrnet. Surdejen spiller derfor en vigtig funktion i dit rugbrød – både smagsmæssigt og håndteringsmæssigt. Læs mere om surdej, og få vores surdejsekspert, Cathrine Brandts bedste råd til at komme i gang.
Selvom surdej har en betydelig funktion i rugbrødet, så behøver du ikke surdej for at bage rugbrød. Med surdej tilsætter du syre til dejen, men den syre kan du også tilsætte på andre måder ved fx at bruge kærnemælk eller øl i din dej sammen med gær. Det giver også ekstra smag til det færdigbagte brød. Bag et lækkert koldhævet rugbrød med øl eller bag et mildt og børnevenligt rugbrød med kærnemælk.
Det er nemlig slet ikke svært at bage sit eget rugbrød, og det behøver ikke indebære svære processer eller tidskrævende energi.
Der findes mange forskellige varianter af rugbrødet, og der er en til en hver smag. Det kan derfor være svært at vælge hvilken type rugbrød, der skal bages, hvis man ikke har en favorit.
Det almindelige rugbrød har en god syrlig smag, er smækket med kerner og har en sprød krumme. Er du ikke vild med syren og bitterheden, så findes der også mange opskrifter, der giver rugbrødet en mild og sød smag. Softkernerugbrødet, som faktisk også er en af de mest solgte rugbrød hos bageren, har en mild smag og er smækket med gode kerner. Er kerner ikke den helt store favorit i hjemmet, så bag rugmelsrugbrød helt uden kerner. Tilføj en smule farin, og få sødme i rugbrødet. Farinen gør netop, at du fjerner bitterheden og syrligheden i rugbrødet, som almindelige rugbrød normalt har. Det gode ved rugbrød er, at du kan tilsætte lige de kerner, eller ingen kerner, som du har lyst til i din blanding.
At bage rugbrød selv behøver ikke kræve en masse udstyr. Har du ikke en rugbrødsform, kan du sagtens gi’ dig i kast med at bage rugbrød alligevel.
Bag et sønderjysk rugbrød, der bedst kan beskrives som en mellemting mellem et franskbrød og rugbrød. I videoen kan du se, hvordan Cathrine Brandt former det sønderjyske rugbrød og stadig bevarer den gode fylde og højde uden en rugbrødsform.
Du kan også bage rugsnacks eller rugklapper, som er helt perfekte til madpakken. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan dit rugbrød skal se ud. Har du muffinsforme, runde springforme eller andet, så bag dit rugbrød deri, og giv dit rugbrød et unikt udseende.
Det er okay at tage den nemme løsning, hvis tiden er knap til at lave egen surdej eller stå i køkkenet hele dagen. Med vores rugbrødsblandinger har vi blandet mel, kerner og surdej for dig, så du bare skal tilsætte vand og en portion tålmodighed. Alle vores blandinger er på dansk mel, og vi har sørget for, at smag og kvalitet er garanteret hver gang. Med vores rugbrødsblandinger kan du kaste dig ud i at bage solsikkerugbrød, økologisk kernerugbrød og en masse andre rugbrødsopskrifter.
til en samlet værdi af 3.000 kr.
Nu har du chancen for at hoppe med på trenden, og blive mester i at bage med Airfryer. Du kan nemlig vinde Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr.
Bag nemt med Airfryer
Selv i en travl hverdag er der intet som duften af hjemmebag, der hurtigt og nemt spreder sig i køkkenet. Med Valsemøllen bageblandinger kan du opleve magien ved at bage – med Airfryer. Uanset om det er til en spontan brunch, en hyggelig eftermiddag med børnene, eller bare fordi, er vores bageblandinger lige til at bage, når du har lyst.
Besøg vores Bageskole og få inspiration, opskrifter og en nem guide til at mestre Airfryer-bagning.
Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.
Konkurrencebetingelser
Der trækkes to vindere. Den første vinder af konkurrencen trækkes den 31. oktober 2024, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Den sidste vinder af konkurrencen trækkes 30. juni 2025. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr. ( Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W (899 kt.) + Valsemøllen produkter (2100 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken airfryer eller Valsemøllen produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 17. juni 2024 til og med mandag d. 30. juni 2025.