Når du bager glutenfrit gælder nogle helt andre retningslinjer, end når du bager med almindeligt, glutenholdigt mel. Det kan derfor være lidt af en kunst at få det helt perfekte, glutenfrie bagværk, da det normalt er gluten, der giver dejen elasticitet, sammenhængskraft og hæveevne. Men læs med her, hvor vi har samlet vores allerbedste tips og opskrifter til at bage lækkert, glutenfrit bagværk.
Glutenfri madbrødsdeje er løsere end almindelig brøddej – konsistensen kan sammenlignes med en tyk sukkerkagedej. Glutenfrit mel og glutenfrie melblandinger klumper sig lettere sammen, så derfor skal du være omhyggelig med opmålingen af ingredienser. Det støver også mere når du håndterer glutenfrit mel og en glutenfri dej har ikke den samme naturlige smidighed som en almindelig dej.
Vær omhyggelig med doseringen. Det bedste er altid at veje din melblanding og det er ekstra vigtigt, at være nøjagtig med afvejningen når du arbejder med større mængder som f.eks. til madbrød. Dog er det stadig vigtigt at afmåle korrekt når du bager bløde kager og småbrød.
Vær opmærksom på at vægten pr. dl. varierer imellem forskellige produkter, men Finax´ melblandinger har alle en vægt på ~60 g/dl. Hvis du ikke har en køkkenvægt kan du istedet forsigtigt hælde melblandingen i et målebæger. Ryst ikke målebægeret og vær omhyggelig med at skrabe overskydende mel af med en kniv. Tilsæt ikke alt melet på én gang, men gem 0,5-1 dl til senere justering.
Gærdeje til mad- og kaffebrød skal æltes kraftigt, gerne 5-10 minutter i røremaskine eller med håndmixer og dobbelt så længe i hånden. Madbrødsdeje med glutenfrit mel er som regel løsere end almindelig dej, hvorfor det ofte er lettere at vende dejen ud.
Når du bager i brødforme eller f.eks. muffinforme af papir, kan du pensle lidt olie eller flydende margarine i bunden af formene, så slipper brødet lettere.
Hvis du tilsætter ekstra melblanding, for at gøre dejen fastere, vil brødet ofte blive mere kompakt og tungere, mens det også bliver lidt hurtigere tørt. Derfor er det bedre at tilsætte dejen psylliumfrøskal, så får den en smidigere konsistens og brødet/kagen bliver mere stabil og ensartet. Til brøddej med 5 dl væske anbefales 1-2 spsk. af førnævnte, eller 2 spsk., hvis du bruger en mælkefri melblanding. Til bløde kager bør du tilsætte 1 tsk. pr. dejportion og 0,5-1 tsk. til småbrød.
Håndæltet brød giver en god afveksling når det gælder udseende, smag og konsistens.
til en samlet værdi af 3.000 kr.
Nu har du chancen for at hoppe med på trenden, og blive mester i at bage med Airfryer. Du kan nemlig vinde Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr.
Bag nemt med Airfryer
Selv i en travl hverdag er der intet som duften af hjemmebag, der hurtigt og nemt spreder sig i køkkenet. Med Valsemøllen bageblandinger kan du opleve magien ved at bage – med Airfryer. Uanset om det er til en spontan brunch, en hyggelig eftermiddag med børnene, eller bare fordi, er vores bageblandinger lige til at bage, når du har lyst.
Besøg vores Bageskole og få inspiration, opskrifter og en nem guide til at mestre Airfryer-bagning.
Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.
Konkurrencebetingelser
Der trækkes to vindere. Den første vinder af konkurrencen trækkes den 31. oktober 2024, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Den sidste vinder af konkurrencen trækkes 30. juni 2025. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr. ( Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W (899 kt.) + Valsemøllen produkter (2100 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken airfryer eller Valsemøllen produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 17. juni 2024 til og med mandag d. 30. juni 2025.