Sådan gør du:
- Kom Valsemøllen økologisk 5-kornsblanding i en stor skål og hæld 4 dl. kogende vand over.
- Lad blandingen trække i ca. 1 time, til kernerne er bløde.
- Rør gæren ud i kærnemælken og hæld det i blandingen.
- Tilsæt alle øvrige ingredienser – undtagen rugmel, og rør blandingen godt sammen.
- Kom rugmel i lidt ad gangen, og ælt dejen godt i køkkenskålen med hånden eller med køkkenmaskine.
- Fordel dejen i 2 store smurte bageforme. Glat dejen ud med hånden.
- Prik dejen godt med en gaffel.
- Pensl med vand og drys evt. kerner eller frø på toppen som pynt.
- Lad dejen hvile tildækket et lunt sted i 3 timer.
- Bag brødene i en forvarmet ovn i ca. 70 min. ved 180 °C (varmluft = 160 °C).
- Tag brødene ud af ovnen og vend dem ud af formen, lad dem køle let af på en rist.
Tip! Kan evt. lægges direkte i en plastikpose for at holde på brødenes fugtighed.