Sådan gør du
Dag 1: Biga (fordej)
- Rør gær, vand og mel sammen i en skål, dæk til med et tætsluttende låg eller film og lad bigaen stå ved stuetemperatur i et døgn. Vær opmærksom på at bigaen er en klistret og flydende dej, som man kender fra en surdej.
Dag 2: Brød
- Forvarm ovnen til 250°C.
- Rør bigaen ud i tempereret vand (ca. 25°C).
- Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen i mindst 10 minutter, gerne på røremaskine ved mellemste hastighed (dejen skal klæbe en smule til hænder og skål/bord).
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter ved stuetemperatur.
- Slå luften ud af dejen. Del dejen i 2 og form dem til brød.
- Lad brødende efterhæve tildækket på en bageplade med bagepapir i ca. 45 minutter ved stuetemperatur.
- Rids brødende og pensl med mælk eller vand.
- Skru ned til 220°C (varmluft 200°C) og bag brødende i 35 minutter.
Hvad er biga?
En biga er en fordej, som laves dagen før, du skal bage dit brød. Biga er en mild form for surdej, som er lettere flydende, der på forhånd er lavet med lidt gær, der sætter gang i hævningen. Denne type af fordej stammer fra Italien og bliver brugt i brød som ciabattabrød. Det betyder også, at den er klar til at bage med allerede efter én dag. Fordejen giver ikke dit brød samme syrlige smag som en klassisk surdej. Til gengæld få du et saftigt og luftigt brød med en sej skorpe, da biga har en super god hæveevne. Når du lader din biga stå inden brug, skal du være forberedt på, at den hæver til over dobbelt størrelse.