Sådan gør du
Dej
- Smelt smørret ved lav varme i en gryde. Hæld det i en skål og tilføj mælk. Rør sammen og tjek, at smør-/mælkeblandingen ikke er lunere end lillefingervarmt. Tilføj gær og sukker og rør til gæren er opløst.
- Tilsæt mel, kardemomme, æg og salt. Ælt dejen til den er glat, samlet og slipper skålens kanter. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter.
Remonce
- Smuldr marcipan og rørsukker sammen. Tilsæt smør og kanel og rør det sammen – det behøver ikke at være helt homogent. Det røres nemmest sammen med en gaffel.
Julestjerne
- Tænd ovnen på 200°C varmluft.
- Vend dejen ud på et let meldrysset bord og del den i 4 lige store portioner a cirka 320 g. Form hver dejportion til en kugle. Lad dem hvile i 10 minutter.
- Rul den ene dejkugle ud til en cirkel på cirka 30 centimeter i diameter. Hvis dejen trækker sig sammen, og ikke kan rulles ud, så lad den hvile kort – så slapper gluten af, og du kan nemmere rulle dejen ud.
- Placer dejen på en bageplade med bagepapir. Smør 1/3 af remoncen på dejen UNDTAGET de yderste 2 cm. Rul næste dejportion ud og placer ovenpå. Smør kanelremonce på. Gentag til alle dejportionerne er lagt på og du har fire lag. Der skal ikke smøres remonce på den øverste del.
- Læg en tallerken eller kagering på ca. 27 cm i diameter over dejen og skær den overskydende dej af, så du har en helt rund cirkel. Brug det overskydende dej til at lave boller. Sæt et glas i midten af dejen og skær dejen ud i 1/4, herefter 1/8 og til sidst 1/16.
- Nu snoes julestjernen. Tag ved en strimmel med hver hånd og sno hver to gange udad i hver sin retning. Læg dem sammen, så enderne er lukket. Gentag hele vejen rundt. Fjern glasset.
- Lad den efterhæve tildækket i 15 minutter.
- Pisk et æg sammen med en gaffel og pensl julestjernen. Bag din julestjerne med kanelremonce i cirka 12-15 minutter til godt gylden. Nyd lun eller afkølet.
Et godt tip: Hvis du ønsker en lidt mindre julestjerne kan du sagtens halvere mængderne i opskriften.