Sådan gør du
Dag 1
- Kom kerner og frø i en skål og tilsæt 75 g vand. Lad det trække minimum 30 minutter eller gerne natten over.
- Kom vand, surmælksprodukt, gær og sukker i en skål og rør det sammen til gæren er opløst.
- Slå ægget ud i skålen og rør det sammen med gærblandingen.
- Tilsæt de udblødte kerner, mel og salt. Ælt dejen til den er glat og sammenhængende.
- Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen.
- Kom dejen i en skål og lad den hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur, inden den sættes i køleskabet i 8-16 timer.
Dag 2
- Tænd ovnen på 220°C (varmluft 200°C).
- Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i 15-20 stykker og form dem til boller. Kom bollerne på bageplader beklædt med bagepapir.
- Lad bollerne hvile ved stuetemperatur i 60 minutter tildækket med husholdningsfilm og et viskestykke.
- Bag bollerne én plade af gangen i 10-12 minutter til de er let gyldne.
Et godt tip: Hvis du gerne vil gøre arbejdsprocessen lidt kortere og nemmere, så kan du forme bollerne med to spiseskeer. Fugt skeerne i vand og tag en portion dej svarende til en bolle fra med skeerne og placer dem på en bageplade. Så får du ikke kuglerunde boller, men de smager heldigvis lige så godt. Du kan også forkorte hævningen, inden at du bager bollerne, til 20 minutter. Bollerne sprækker, men det forringer ikke smagen.