Sådan gør du
- Smelt smørret blidt i en gryde.
- Rør gæren ud i mælken, og rør det i det smeltede smør.
- Pisk æggene sammen i et glas.
- Bland alle ingredienser sammen i en stor skål – husk at gemme lidt af det sammenpiskede æg til pensling, hvis du vil have blanke hveder.
- Ælt, til dejen er jævn. Dæk den med film, og sæt den i køleskabet i 8 timer eller mere – gerne natten over.
- Tag dejen ud af køleskabet.
- Beklæd en bradepande (ca. 20 x 30 cm) eller en bageplade med bagepapir.
- Del dejen i 12 lige store stykker, tril dem til boller, og placer dem i den lille bradepande eller bageplade – 3 x 4, med lidt luft imellem, ligesom på billederne. Lad dem hæve lunt 1-2 timer.
- Pensl hvederne med æg, og bag dem i en forvarmet ovn på 200°C (180°C varmluft) i ca. 18-20 minutter eller til de er gyldne. Det er vigtigt, de er gennembagte.
- Lad hvederne køle af på en bagerist. Flæk dem, rist dem og server med koldt smør, ost eller marmelade.
Et godt tip: Hvis du er til de helt klassiske hveder, finder du opskriften på dem her.
Udviklet af Bodil på Muttionline – lidt grønnere, lidt nemmere og med smæk på smagen.