Sådan gør du
Grunddej
- Rør hvedemel, spelt, sukker, tørgær, vand og A38 i en røremaskine, og ælt i 15 minutter ved middel hastighed.
- Tilsæt salt, og ælt 2 minutter mere.
- Hæld olie i en skål, og hæld dejen i. Læg film over, og lad den hæve til dagen efter.
Porreaske
- Skær porre i tynde strimler (julienne), og bag i ovnen i 1 time ved 160°C, indtil de er helt mørke.
- Kør de bagte porrer igennem en kaffemølle eller en morter, indtil de er blevet til støv.
Koldhævede hvedestykker med porreaske
- Tænd ovnen på maksimal varme, gerne 240°C varmluft.
- Hæld hele dejen ud på et meldrysset bord. Drys porrestøv på dejklumpen.
- Skær bollerne ud med en bagespatel. De må gerne være ukurante i formen. Undgå at røre for meget ved dejen, så asken bliver på hvedestykkerne.
- Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og bag i den forvarmede ovn i 15-20 minutter.
Et godt tip: Porreasken er en nem måde at give sine koldhævede hvedestykker et twist. Asken smager af brændt porre, og giver både speciel smag og udseende til dit bagværk. Asken kan dog også bruges til at pynte anretninger. Sigt lidt porreaske på 1/4 af tallerkenen inden du anretter. Det giver ekstra fylde på din tallerken, og giver et mere råt udseende.