Sådan gør du
Linsesuppe
-
Flæk chilien, fjern kernerne og snit den fint. Pres hvidløget. Pil løgene og hak dem fint. Skræl gulerødderne, og skær dem i tern.
-
Skær porrerne i skiver, og snit peberfrugterne i små tern.
-
Varm olien i en gryde og svits karrypastaen heri i et øjeblik. Tilsæt løg, hvidløg og grøntsager og svits dem et par minutter.
-
Skyl linserne og kom dem i gryden med grøntsagerne og vend rundt. Hæld grøntsagsbouillon i gryden og lad grøntsagerne og linserne simre i ca. 20 min. til det er godt mørt.
-
Hæld lidt af bouillonen fra grønsagerne i en skål. Blend resten af suppen, grøntsager og linser til en ensartet konsistens. Synes du suppen er for tyk, tilføj da lidt af den bouillon du hældte fra, indtil suppen har en dejlig, cremet konsistens.
-
Smag suppen til med salt og peber.
Torsk
-
Skær torsken i 4 pæne stykker og damp dem i lidt kogende vand i en gryde i ca. 5-7 min. til fisken deler sig let i flager, når du trykker let på den med en finger. Tag fisken op og afdryp på et stykke køkkenrulle.
Citronmarinerede æbletern
-
Skær æblet i små tern og pres citronsaft over. Hak koriander og vend med æbletern.
Fuldkornsnaanbrød
-
Bland vand, olie og salt sammen i en skål. Tilsæt de to slags mel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem.
-
Del dejen i 4 dele og form dem til runde boller. Rul hver dejbolle ud med en kagerulle på et meldrysset bord. Naanbrødene skal rulles så tyndt ud som muligt.
-
Varm en stegepande godt op og bag brødene på den varme pande på hver side, til de er gyldne og gennembagte. Server til suppen.
-
Hvis du gerne vil gøre opskriften lidt nemmere og hurtigere at lave, kan du udskifte de hjemmelavede pandebrød med en portion Valsemøllen Fuldkornsboller. Servér en bolle pr. person.
Servering
-
Servér din linsesuppe med dampet torsk, citronmarinerede æbletern og naanbrød.
Klimavenlige opskrifter fra Fuldkornspartnerskabet
Vi har udviklet en række opskrifter, der er gjort klimavenlige, ved at de indeholder mange grøntsager og kornprodukter, som har et lavt CO2 aftryk i forhold til kød, særligt oksekød. Alle fødevarer er desuden udvalgt efter at have et for fødevarekategorien lavt CO2-aftryk, som Concito har udregnet i rapporten ”Klimavenlige madvaner”.
Alle opskrifterne er fuldkornslogomærkede og lever op til kravene i Nøglehulsmærkningen. Opskrifterne er fulde af grøntsager og fuldkorn samt baseret på planterigets fedtstoffer. Vi har reduceret mængden af kød (80-100 g pr. person) og erstattet med kylling, fisk eller gjort opskriften helt vegetarisk.
Vi har tilstræbt at begrænse madspild, ved at angive passende portioner (til fire voksne). Overordnet set anbefaler vi, at du ikke laver mere mad end du skal bruge. Har du evt. rester, så brug dem gerne dagen efter.
Opskrifterne er udviklet til sensommeren/efteråret med fokus på frugt og grønt i sæson, idet frilandsgrøntsager og lokalt producerede grøntsager og frugter generelt er bedst for klimaet. Ønsker du at lave opskrifterne uden for sæson, kan du med fordel udskifte de friske grøntsager med danske grøntsager fra frost eller grøntsager, som er produceret i et land tæt på.
Opskrifterne er udviklet sammen med Fuldkornspartnerskabets samarbejdspartnere.