Sådan gør du
Dag 1
- Kom tranebær, korn og kerner i en skål. Hæld kogende vand over. Rør godt rundt. Lad det trække, til det skal bruges.
- Rør gæren ud i vandet, og tilsæt mel, surdej og salt. Ælt det godt sammen, til det har en ensartet konsistens uden melklumper.
- Lad dejen hvile tildækket i 30 minutter. Gerne med film eller låg så dejen ikke tørre ud.
- Træk den nu med våde hænder over hinanden. Tag siderne, og vip indover dejen. Gentag yderligere 2-3 gange. Fold frø, kerner og bær i dejen. Se nedenstående film.
- Læg låg eller film på, og kom dejen på køl i 12-48 timer.
Dag 2
- Forvarm ovnen til 250°C, varmluft hvis du skal have mere end en plade ind af gangen ellers over/under varme). Læg eventuelt en pizzasten eller bagestål i bunden.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord. Form bollerne, og kom dem på en bageplade med bagepapir.
- Bag bollerne 12-15 minutter, afhængig af størrelse, til de er gyldne og sprøde.
Et godt tip: Vil du gerne have lidt fuldkorn i dine boller, så kan du tilsætte 2-3 spsk. Valsemøllen ØKO Hvedeklid.