Sådan gør du
Dag 1:
- Hæld vand i en skål og tilsæt Valsemøllen tørgær, og bland posens indhold i.
- Ælt dejen i en røremaskine ved mellemste hastighed i mindst 14 minutter–indtil dejen slipper skålens sider.
- Hæld dejen i en oliesmurt skål, dæk den til med et tætsluttende låg eller film og lad den stå på køkkenbordet i 30-60 min. indtil den viser aktivitet.
- Lad dejen hæve på køl i 10 timer.
Dag 2:
- Forvarm ovnen til 250°C.
- Sæt din støbejernsgryde ind i ovnen med det samme og lad den varme med. Det er vigtigt at gryden bliver rygende varm – det tager ca. 45 min.
- Tag gryden ud og drys med lidt mel i bunden. Vend din dej forsigtigt ned i gryden og giv det et snit med en meget skarp kniv.
- Kom låg på og stil gryden ind i ovnen og bag brødet i 20 minutter.
- Tag låget af og bag yderligere 25 minutter. Brug evt. et termometer til at tjekke at brødet har en kernetemperatur på 96-98°.
- Stil brødet på en rist, så det ikke danner kondens i bunden.
Et godt tip: Hvis du vil springe koldehævningen over, kan lade dejen hæve ved stuetemperatur i 2-3 timer. Vær opmærksom på, om din støbejernsgryde kan komme i ovnen, og om den tåler så høj varme.