Sådan gør du
- Kom 5-kornsblandingen i en stor skål, hæld 4 dl kogende vand over og lad blandingen trække i ca. 1 time, til kernerne er bløde.
- Rør gæren ud i vandet sammen med tørret surdej, og hæld det i blandingen.
- Tilsæt alle øvrige ingredienser – undtagen rugmel, og rør blandingen godt sammen.
- Kom rugmel i lidt ad gangen, og ælt dejen godt i køkkenskålen med hånden eller med køkkenmaskine i ca. 10 min.
- Fordel dejen i 2 store smurte bageforme. Glat dejen ud med hånden, og prik dejen godt med en gaffel.
- Pensl med vand, og drys evt. kerner eller frø på toppen som pynt.
- Lad dejen hvile tildækket et lunt sted i ca. 60-80 min.
- Bag brødene i en forvarmet ovn i ca. 70 minutter ved 180 °C (varmluft 160 °C).
- Tag brødene ud af ovnen, og vend dem ud af formen. Lad dem køle let af på en rist.
Et godt tip: Anvend et termometer til at sikre dig, at dit rugbrød er færdigbagt. Rugbrødet skal have en kernetemperatur min. 94 grader, når det er færdigbagt.