Sådan gør du
Dag 1
- Rør surdejen ud i vandet, og tilsæt hvedemel, rugmel, skårne rugkerner, solsikkekerner og salt.
- Rør dejen sammen til den har konsistens ala havregrød.
- Dæk dejen til, og lad den hvile minimum 12 timer, gerne 24 timer et køligt sted. Sæt den eventuelt på køl.
Dag 2
- Tag 300 g surdej fra. Skal du bage indenfor 1-3 dage, så tag fra med det samme. Skal du bage igen mellem 4 dage og 2 uger, så tag fra efter du har kommet rugmel i.
- Rør det ekstra rugmel, maltmel og vand i dejen. Når melet er fordelt, kommes dejen i 2 rugbrødsforme.
- Lad rugbrødene hæve i 3 timer. Prik huller i dejen med en gaffel.
- Bag rugbrødene i 90 minutter ved 150 grader over/undervarme.
- Pensel det færdige brød med en smule neutral olie eller smeltet smør, hvis du vil have en blød, børnevenlig skorpe på toppen.
- Lad rugbrødene køle af før du skære i brødet.
Et godt tip: Du kan variere udvalget af kerner i din rugbrødsdej f.eks. med græskarkerner, 5-kornsblanding, sesam, hørfrø eller chiafrø. Det skal blot ende på cirka 300 g samlet.