Sådan gør du
Dag 1
- Surdej, startes op 3 dage før anvendelse.
- Rør alle ingredienserne til surdejen godt sammen, og hæld dejen på et glas med låg eller en skål med låg.
- Lad låget ligge løst på.
- Rør i surdejen 2 gange dagligt. Skal opbevares ved stuetemperatur.
Dag 3
- Nu er du klar til at bage et rugbrød med surdej.
- Kom rugkerner og vand i en gryde og lad simre under låg i 3 minutter.
- Kom de to slags mel i en skål. Tilføj frø, salt, surdej, smuldret gær og øl.
- Tilsæt til sidst de kogte rugkerner og rør dejen godt sammen.
- Kom dejen i en stor smurt rugbrødsform eller 2 små.
- Prik hul i dejen med en gaffel og dæk formen med film.
- Lad dejen hæve i stuetemperatur i 3-4 timer.
- Bag brødet i ovnen på 200°C (varmluft 175°C) i 1 time og 45 min. Tag brødet ud og afkøl det helt, før du skærer i skiver.
Et godt tip: Har du ikke tid til at starte en surdej op? Hvis du hellere vil bage et rugbrød med gær finder du rugbrød bagt uden surdej her.