Rugbrød med surdej og mange kerner

Bag dit rugbrød på surdej for endnu mere smag. Cathrine Brandt giver dig her en skøn opskrift på hjemmebagt rugbrød med surdej – fyldt med kerner og masser af smag! Bare duften af friskbagt rugbrød kan gøre de fleste glade. En skive lun rugbrød smager himmelsk, og den skal allerhelst bare nydes med et godt lag smør. Rugbrød er slet ikke svært at bage selv – det er faktisk ret nemt at bage.

Til en rugsurdej, skal du fodre din surdej med rugmel i stedet for hvedemel. Se hvordan du fodr din surdej med rugmel i videoen nedenfor. Har du endnu ikke en surdej kan du lave din egen surdej se hvordan her.

Når du skal bage rugbrød, så har det stor betydning, om du bager med surdej. Amylaserne i rugmelet er aktive helt indtil, at brødet bliver omkring 80 grader varmt, og du vil i større grad opleve, at dit rugbrød vil falde sammen og blive klægt, hvis du ikke tilsætter surdej til din rugbrødsdej. Tilsætning af surdej sænker dejens pH, og en lav pH sænker aktiviteten af amylaserne. Amylaserne er altså derfor både gode og effektive ift. surdejsprocessen, og du får det bedste resultat, hvis du tilsætter surdej til din rugbrødsdej.

Se opskrift
rugbrød med surdej

Køkkentid
30 min.

Ventetid
14 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Rugbrød med surdej og mange kerner: 4 ud af 5 baseret på 107 anmeldelser

Sådan gør du

 

  1. Fodr din surdej med rugmel og lad den stå 4-6 timer ved stuetemperatur.
  2. Kom frø og kerner i en skål og rør dem sammen med vand. Lad dem stå og trække, mens din surdej bliver bageklar.
  3. Når din surdej er klar, så kommes vand, surdej, udblødte kerner og frø, vand, mel, honning og salt i en skål og røres sammen. Det er nemmest at røre rugbrødsdejen på en røremaskine med en k-spade. Dejen røres sammen i 5-8 minutter ved lav/medium hastighed.
  4. Smør en rugbrødsform med smør, og kom dejen i. Hæld dejen i formen, og glat den flad med en fugtig ske. Drys med en lille håndfuld solsikkekerner på toppen, hvis du ønsker det.
  5. Kom låg på og lad rugbrødet hæve i 5-6 timer ved stuetemperatur. Rugbrødet skal hæve til ca. 80-90 % af formen og have 5-6 lufthuller i overfladen – så er det klar til at blive bagt.
  6. Tænd ovnen på 180°C grader over/under varme, og bag rugbrødet i 1 time og 20 minutter.
  7. Vend brødet ud på en bagerist og lad det køle helt af. Opbevar i en pose ved stuetemperatur.

Et godt tip: Selvom dette er en opskrift på rugbrød med surdej, kan du sagtens bage det med gær. Har du ikke en surdej, kan du erstatte surdejen med 15 g. gær. Eller prøve en af vores andre rugbrødsopskrifter.

+

Vind en Casper Sobczyk Airfryer samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger 

til en samlet værdi af 3.000 kr.

Nu har du chancen for at hoppe med på trenden, og blive mester i at bage med Airfryer. Du kan nemlig vinde Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr.

Bag nemt med Airfryer

Selv i en travl hverdag er der intet som duften af hjemmebag, der hurtigt og nemt spreder sig i køkkenet. Med Valsemøllen bageblandinger kan du opleve magien ved at bage – med Airfryer. Uanset om det er til en spontan brunch, en hyggelig eftermiddag med børnene, eller bare fordi, er vores bageblandinger lige til at bage, når du har lyst.

Besøg vores Bageskole og få inspiration, opskrifter og en nem guide til at mestre Airfryer-bagning.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser

Der trækkes to vindere. Den første vinder af konkurrencen trækkes den 31. oktober 2024, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Den sidste vinder af konkurrencen trækkes 30. juni 2025. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr. ( Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W (899 kt.)  + Valsemøllen produkter (2100 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken airfryer eller Valsemøllen produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 17. juni 2024 til og med mandag d. 30. juni 2025.