Sådan gør du
- Kom rugkerner og vand i en gryde og kog op. Lad simre 2-3 minutter under låg.
- Kom de kogte rugkerner i en skål. Rør øl, kærnemælk og salt heri.
- Smuldr gær heri og rør herefter solsikkefrø og de to slags mel i.
- Rør dejen rigtig godt og længe.
- Hæld dejen i to smurte forme (ca. 1,8 l) og glat med en dejskraber. Hvis du kun bager ét rugbrød skal du bruge min. en 3 l form.
- Prik huller i dejen med en gaffel og dæk med film.
- Lad brødene hæve i 1½ time, eller på køl i op til 24 timer. Hæver du brødene på køl, skal brødene stå 1 time ved stuetemperatur inden bagning.
- Bag rugbrødene på nederste rille i en forvarmet ovn ved 200°C (varmluft 175°C) i ca. 1 time. Tip: Hvis du har et madtermometer, så skal kernetemperaturen i rugbrødet være ca. 95°C, når rugbrødet er færdigbagt.
- Tag brødene ud og lad dem afkøle helt, før du skærer dem i skiver.
Et godt tip: Lad dejen hæve i formen på køl natten over, så får du mere smag i rugbrødene. Følg fremgangmåden ovenfor. Tag brødet ud af køleskabet, og lad det stå 1 time ved stuetemperatur inden det bages.