Sådan gør du
- Kom smør, flormelis, hvedemel, mandelmel, salt i en minihakker/foodprocessor/blender og puls det sammen til det ligner rasp.
- Kom det i en skål og tilsæt æggeblommen. Saml dejen så let som muligt – er dejen fortsat ikke samlet kan en smule af æggehviden tilsættes. Undlad at ælte i mørdejen, da den så bliver sej og ikke sprød.
- Pak mørdejen i husholdningsfilm og lad den hvile i 30 minutter i køleskabet.
- Rist hasselnødder ved 200 grader varmluft i 10-15 minutter til skallen krakelerer og hasselnødderne gyldner. Lad dem køle af.
- Blend hasselnødderne til fint mel. Kom smør og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Vend hasselnøddemelet i og pisk herefter æggene i ét ad gangen.
- Kom hasselnøddefrangipanen i en sprøjtepose og læg den til side til den skal bruges.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Rul mørdejen ud på et let meldrysset bord. Beklæd tærteformene med mørdej.
- Sprøjt hasselnøddefrangipane i mørdejsbundene (de skal ikke fyldes helt op, da det hæver under bagning) og læg et par brombær på toppen.
- Bag de små tærter i ca. 15-18 minutter til gyldne. Lad afkøle og befri fra tærteformene. Drys med en smule flormelis og server.
Det ser fint ud med mange små tærter, men har du ikke små tærteforme, kan du sagtens bruge én stor på ca. 20 cm i diameter.
Tip til den bedste tærtebund: Når du skal bage søde desserttærter og tærter generelt, så er målet et helt andet, end når du bager brød. En tærtebund skal være sprød, smagfuld og porøs, og uden store lufthuller og seje kanter.
For at opnå en tærtebund uden store lufthuller, så er det vigtigt at undgå at danne glutenstruktur undervejs i bagningen. Her skal du gå efter mel med et lavt proteinindhold, da proteinerne er gluten. Melet indeholder altså fra naturens side gluten, men det er først, når melet bearbejdes, at dannelsen af glutennetværket starter. Her er det vigtigt, at du arbejder så lidt med dejen som muligt, da varmen og håndteringen fra fingrene ved at bruge håndkraft, vil igangsætte glutendannelsen væsentligt hurtigere. Det bedste er at bruge en foodprocessor, når du skal blande mel og smør til din tærtedej, og at du dernæst ganske let bearbejder og samler dejen med hænderne.