Sådan gør du
Dag 1:
- Kom 30 g chiafrø og 200 g vand i en skål og rør det sammen. Lad det stå og trække i mindst 60 minutter eller natten over på køl. Chiafrøene vil suge væske til sig og have en gelelignende konsistens.
- Kom vand og surdej i en bøtte eller skål og rør det sammen. Kom herefter chiafrø og mel i, og rør til alt melet er absorberet. Kom låg på eller dæk skålen til. Lad dejen stå ved stuetemperatur i 30 minutter.
- Kom salt i dejen og klem saltet godt ind med hænderne. Smør en ren bøtte eller skål med olie og kom dejen heri.
- Fold dejen første gang. Herefter foldes dejen yderligere fire gange med 30 – 60 minutters interval.
- Lad dejen stå lunt med låg på i cirka fire timer til den viser god aktivitet og er hævet med cirka 30 – 40 %. Stil dejen på køl natten over.
Dag 2:
- Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur med et bagestål el. en bagesten i. Lad ovnen varme godt op i 30 – 45 minutter.
- Vend dejen ud på bordet og del den i 12 -15 stykker som vist i videoen nedenfor. Kom bollerne på et stykke bagepapir.
- Før bollerne ind på bagestenen eller bagestålet – til at føre bollerne ind i ovnen, bruger jeg den bagespade, der passer til bagestålet.
- Bag bollerne i 5 minutter ved 220 grader almindelig ovn. Skru temperaturen op til 260 grader varmluft og bag bollerne færdige til de er godt gyldne.
- Afkøl på en rist og nyd boller.
Bagetip: Sådan bager du med chiafrø i dit bagværk
Chiafrø er et lille mørkt frø, som i bagværk har en evne til at ”gelere”. Det vil sige, at frøet suger op til 10 gange sin egen vægt, når det bliver opblødt i væske. Hvis du blander 1 del chiafrø med 10 dele vand/anden væske, og lader det stå i nogle timer eller natten over, så vil du opleve, at det bliver til en geléagtig og sammenhængende masse med en større volumen.
Chiafrø kan bruges i mange forskellige slags bagværk – boller, brød, rugbrød, muffins etc. Bare husk, at du skal opbløde frøene i væske forinden, da det ellers vil bevirke, at bagværket bliver tørt. Chiafrøene er forholdsvist smagsneutrale, og de knaser mellem tænderne, hvis de ikke opblødes i væske. Når du tilføjer chiafrø til dit bagværk, så bliver det mere saftigt og næringsrigt. Chiafrøene er rige på kostfibre og vigtige fedtsyrer.