Sådan gør du
Dag 1:
- Kom vand, surdej, speltmel og hvedemel i en skål og rør sammen i tre minutter. Det gøres nemmest på en røremaskine med en dejkrog i. Alternativt dejkroge på håndpiskeren.
- Kom saltet ved, og ælt dejen igen, til den er glat, smidig og har samlet sig om dejkrogen.
- Kom dejen i en bøtte smurt med olie. Kom låget på, og lad det ligge en smule på klem. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i cirka fire timer, indtil dejen viser god aktivitet med små lufthuller langs siden og et par enkelte luftbobler på toppen.
- Stil dejen på køl til dagen efter.
Dag 2:
- Tænd ovnen på højeste temperatur ved varmluft med et bagestål, bagesten eller bageplade i ovnen.
- Når ovnen er helt varm, vendes dejen ud på bordet og deles/skæres i 18 boller. Pas på ikke at hive for meget i dejen.
- Bollerne kommes på bagepapir. Drys bollerne med lidt mel, og før dem ind på det varme element i ovnen. Skru temperaturen ned på 230 grader varmluft. Lad bollerne bage i fem minutter, og skru herefter temperaturen op til 260 grader. Bag bollerne i yderligere 5-8 minutter, til de er godt gyldne.
- Afkøl på en rist og nyd surdejsbollerne.
Et godt tip: Har du ikke prøvet at bage med surdej før? Så tag et kig på vores bageskoletip ‘Sådan laver du din egen surdej’ her. Har du ikke en surdej stående? Så prøv en vores mange andre opskrifter på boller.