Sådan gør du
Opstart af surdej
- Kom vand og mel i en skål og rør det sammen. Skrab det dej, der sidder på glassets side ned med en dejskraber, da det ellers kan risikere at mugne inden, at din surdej er klar.
- Kom et låg eller klæde over glasset. Der skal være luft til surdejen, men stadig et låg eller klæde over, da den ellers tørrer ud.
- Stil glasset med surdejs-opstart et sted, hvor der er lidt køligere end stuetemperatur.
- Lad surdejen arbejde i cirka et døgn. Når surdejen er vokset til dobbelt størrelse og har små luftbobler ned langs siden, så skal den fodres. Når du fjerner klædet/låget, så kan der være en tør skorpe på toppen af surdejen. Det er helt normalt, og det kasseres.
Fodring af surdejen
- Fodre surdejen efter anvisningerne i Ingredienser og kassér det overskydende. Gentag processen med at placere din surdej et køligt sted let tildækket. Gentag fodringen cirka hver 24. time i 3 dage.
- Efter de tre fodringer hver 24. time er mængden af mælkesyrebakterier i surdejen ophobet. Mælkesyrebaktierne er de vigtige bakterier i surdejen.
- Nu skal din surdejs-opstart laves til den endelig surdej, der kan bages med. Giv den et ekstra boost ved at fodre den to gange på et døgn – morgen og aften.
Bag med surdejen
- Fodre din surdej efter samme anvisninger i Ingredienser og kassér det overskydende. Sæt en streg på glasset der hvor surdejen går til.
- Efter 3-5 timer skal din surdej være hævet til dobbelt størrelse. Det er et tegn på, at den indeholder nok mælksyrebakterier til at bage med.
- Du kan nu bruge din surdej og bage brød og boller med den.
- Mellem dine bagninger kommes surdejen i køleskabet med et låg på. Låget skal lukkes, men ikke slutte helt tæt. Når du gerne vil bage igen, så tager du den ud af køleskabet og fordrer den. Når den er hævet til dobbelt størrelse, så er den klar til at bage med. Du har nu en surdej, som du i princippet kan have for evigt, hvis du fodrer den ofte og ikke udsætter den for voldsomme temperaturskift.
Sådan gør du den klar til at bage med
3-5 timer før, at du skal lave en brød- eller bolledej, så skal du fodre surdejen, så koncentrationen af mælkesyrebakterier kan øges. Du fodrer den efter opskriften, som du hele tiden har brugt – men tag gerne 75 g surdej.
Kom surdejen i et rent glas eller skål sammen med lunken vand og mel (½ groft mel, ½ fint mel). Kassér resten af surdejen, når du har fodret den på ny.
Sådan tjekker du, om den er klar til at bage med
Kom kold/lunken vand i en skål og kom 1 tsk. surdej i vandet. Hvis surdejen flyder, så er den klar til at bage med. Hvis surdejen ligger sig på bunden, så skal den have lov til at stå lidt længere.
Pleje og pasning
Hvis du ikke bager hver dag, så kan du med fordel opbevare surdejen i køleskabet. Fodre din surdej én gang om ugen – også selvom du ikke skal bage. Det holder din surdej sund og rask.
Et godt tip: Har du ikke tålmodigheden til at lave din egen surdej? Så kan du prøve Valsemøllen Øko Surdejsboller, som giver dig lækre surdejsboller på meget kort tid.