Sådan gør du
- Rugkerner, solsikkekerner og vand røres sammen og står i blød ved stuetemperatur i mindst en time eller natten over.
- Kom øl, vand, surdej, de udblødte frø og kerner, mel og salt i en skål og rør sammen. Det gøres nemmest i en røremaskine med K-spaden. Alternativt rør sammen med dejkrog på håndpisker eller rør sammen i hånden. Rør dejen i fem minutter.
- Smør din rugbrødsform grundigt med smør. Kom dejen i formen, og fordel den med en fugtig ske.
- Dæk dejen til med et låg eller fugtigt klæde.
- Lad rugbrødet hæve ved stuetemperatur i 4-6 timer. Når rugbrødet er hævet til ca. 80-90 % i formen, og der er en lille håndfuld små lufthuller i rugbrødets top, så er det færdighævet og klar til at blive bagt.
- Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn. Når ovnen er varm, så bages rugbrødet i 1 time og 20 minutter.
- Vend rugbrødet ud af formen og lad det køle helt af – allerhelst til dagen efter før, der skæres i det.
Et godt tip: Har du ikke prøvet at bage med surdej før? Så tag et kig på vores bageskoletip ‘Sådan laver du din egen surdej’ her. Har du ikke en surdej stående? Så prøv en vores mange andre rugbrødsopskrifter.